Rubriky
Aktuality

Noc vědců v SAGElabu

Začátkem října se sdružení CESNET, Fakulta informačních technologií ČVUT a s ní i SAGElab zapojily do tradiční celorepublikové vědecko-popularizační akce Noc vědců.

Začátkem října se sdružení CESNET, Fakulta informačních technologií ČVUT a s ní i SAGElab zapojily do tradiční celorepublikové vědecko-popularizační akce Noc vědců.

Noc vědců zapojuje návštěvníky do inspirujícího prostředí vědy. Umožňuje jim poznávat, zkoušet a objevovat tento fascinující svět. 

Vždy na přelomu září a října se na jeden večer otevírají brány vědeckých institucí a univerzit a veřejnost má možnost poznat vědce a důležitost jejich práce pro společnost. V České republice se Noc vědců koná už od roku 2005 a stále se rozšiřuje do dalších měst. Chytré zábavě se meze nekladou a tak není divu, že získává na popularitě, baví totiž ty nejmenší i dospělé.

V naší unikátní laboratoři jsme návštěvníkům ukázali, jak se dá propojit minulost s nejmodernější technikou. Měli si totiž možnost prohlédnout ukázky archeologických artefaktů jak v digitální podobě ve 3D, tak i ve 2D fotomontáži. Vývoj rozlišení za posledních 30 let byl předveden na historii počítačových her a budoucnost pak byla naznačena aplikacemi generujícími modely planet i krajiny v rozlišení 10K. 

Jako bonus byla připravena možnost nahlédnout pod pokličku příprav virtuálního průvodce města Hradec Králové v projektu Věnná města českých královen. Mohli jste si tak vyzkoušet jak vypadají počáteční prototypy připravovaného průvodce v brýlích pro rozšířenou realitu Hololens.