Rubriky
Aktuality

Hologramy ve světě počítačů

Na přednášce se seznámíme s podstatou hologramu, tedy téměř dokonalého záznamu světla, ukážeme si, proč je dobře připravený hologram vizuálně nerozeznatelný od skutečnosti.

Grafické čtvrtky ve vysokém rozlišení jsou cyklem přednášek zvaných hostů na témata spojená s grafikou. Tyto přednášky se konají v SAGElab (sage.fit.cvut.cz), které je společným pracovištěm Fakulta informačních technologií ČVUT, ČVUT FEL a sdružení CESNET, z.s.p.o. Laboratoř má velkoplošné vizualizačním zařízení s rozlišením 8K+ (http://grafit.fit.cvut.cz/).

Akce je veřejná a účast je zdarma!

Na přednášce se seznámíme s podstatou hologramu, tedy téměř dokonalého záznamu světla, ukážeme si, proč je dobře připravený hologram vizuálně nerozeznatelný od skutečnosti. Dále ukážeme, jak se hologramy využívají a proč je výhodné přejít k digitální holografii, podobně jako klasická fotografie přešla k digitální formě. Nakonec ukážeme, že hologramy ve spojení s počítači lze používat i v oblastech, které se světlem příliš nesouvisí, například ke kryptografii, ukládání dat nebo rychlému zpracování signálu.

Po přednášce bude následovat dílna, kde si vyzkoušíme jednoduchý klasický hologram vyrobit!